Tuesday, March 21, 2006

Eastside

Itä-Helsinki....mikä käsite....tätä on yritetty määrittää jopa Wikipediassa..ah tässä niin luotettavassa netti tietosanakirjassa (fi.wikipedia.org/wiki/Itä-Helsinki)
Voiko sitä ymmärtää jos ei ole sitä elänyt/kokenut? Otetaan selvää

Puoli vuotta sitten muutin virallisesti pois Idästä, jossa olen asunut koko pienen ikäni ja eräiden Idässä pidettyjen illanistujaisten jälkeen rupesin miettimään mitä Itä minulle merkitseekään.
Vuonna -83 minut tuotiin suoraan laitokselta pieneen kerrostalo kolmioon Kauppakartanon kadulle, Itäkeskukseen....jos olisin syntynyt vuotta aikaisemmin, olisin viettänyt ensimmäiset vuoteni keskustan pölyjä hengittäen. Kohtalo päätti toisin ja minusta tuli Itä-Helsingin kasvatti. Ensimmäiset neljä vuotta Itäkeskuksessa, sitten siitä Myllypuroon, jossa kävin ala-asteen. "Pahamaineinen" Itä ei ollut vielä paljastanut kasvojaan viattomalle lapselle....mitä nyt sitä pelkäsi Jammu-setää, joka raiskasi ja poltti naapuripihan tytöt....ja sitä naapurin alkoholisoitunutta miestä ja sen ryyppykavereita.

Itä-Helsinki ja sen kasvot paljastuivat minulle kun tutustuin Vuosaaren posseen Vuosaaren ylä-asteen merkeissä. Teininä sitä vietettiin aikaa Vuosaaren kopeilla, istuttiin amisjätkien autojen takapenkeilla, joiden streoissa soi korvia huumaavan kovalla Nylon Beat...ja karvanopat sen kun heiluivat suppareiden tahtiin. Aikaa vietettiin Itäkeskuksen kauppoja kierrellen ja McGrousessa (R.i.p.) alaikäisenä caipiroskia juoden. Juhlapäivinä metro toi Idän prinsessat Espalle pussikaljoineen kireissä farkuissa ja lyhyissä takeissa. Kotiin rakkaaseen Itään toi yöbussi 07N tai 04N riippuen siitä minnepäin Itää matka veikään.
Uusiin kuvioihin tutustuin lukioon mennessä ja samalla petin sen possen, joka jäi Vuosaaren jumiin samoihin kuvioihin...ajalemaan Boori tai Zälä racingingin autoilla karvanopat heiluen...tai Columbuksen Ärrälle hengailemaan nuorempien pissisten kanssa. Takaisin ei ole minulle menemistä, sillä nämä ihmiset on aika katkeraa porukkaa ja he kyllä ilmaisisivat vihansa jos sattuisin maisemiin.

Mutta siis lukioajat Idässä.Ensin muutto Marjaniemeen, joka kuuluu Idän rikkaimpien alueisiin...reviiri laajeni ajokortin myötä (onneksi) keskustaan asti...mutta suurimman osan ajasta kruisailin kavereiden kanssa Marjaniemi-Herttoniemi väliä. Kesäiltoja istuttiin Hertsikan rannassa juoden mansikkasiideriä ja syöden rypäleitä ja kuunnellen Nylon Beatiä...Lukio loppui ja oli aika siirtyä töihin keskustaan...töitä tulikin tehtyä niin paljon, että ei ollut aikaa mitä viettää Idässä...toimintani keskittyi keskustaan...mutta veri veti Itään taas ja töihin sitä sitten päädyttiin Itäkeskukseen...ympyrä sulkeutui.

Tällä hetkellä siis sijaintini on lähempänä keskustaa kuin Itää, mutta työt ja porukat pitävät minut edelleen Idässä....enkä totta puhuen haluaisi luopua tästä 50-50 tilanteesta, sillä vaikka minut voi ottaa pois Idästä ei Itää voi ottaa pois minusta. Vaikka yleisesti Idästä mainitaan aina ne ikävät asiat kuten työttömyys,alkoholismi, huumeet ja rikokset eivät ne kerro koko totuutta. Minulle Itä on metsä ja lenkkipolut lähellä....autolla kruisailu ja ilmaiset parkkipaikat....kiireettömyys ja kaverit sekä hengailu....musiikki (Nylon Beat)...lyhyesti sanottuna KOTI
Itää ei siis voi ymmärtää jos sitä ei itse koe...

"Opel Kadett, Mazda 626, 323 tai Saab 900, siihen päälle vielä Ascona, niin tässä top 5, joka taatusti lähtee kun pää on pöhinäpitonen. Ja sekunneissa lasketaan kun ulvoo kumit, eivätkä notkeat rotat ei jää ruuhkiin jumiin, vaan tulee sun uniin, karvapilotit päällä, joka vitun säällä. Hei tuu käymään täällä, missä apinat aktivoituvat tolusta ja etsintäkuulutuksia liimaillaan viimeisestä aivosolusta. Tallinnanaukio, maailman kahdeksas ihme, eikä sille voi mitään kun veri vetää itään." (Steen1 - Veri vetää Itään)

No comments:

Post a Comment